Har du hört talas om e-cigaretter och att vejpa? Det här är två relativt nya ord i vårt språk. Allt eftersom e-cigaretter växer i popularitet blir det också viktigare att ha koll på dessa ord, och vilka regler och koder som finns inom området. Bör till exempel samma regler tillämpas på e-cigaretter som cigaretter? Och hur mycket farligare – för dig och din omgivning – är det egentligen att röka vanliga cigaretter?

Att e-cigaretter är mer hälsosamma än vanliga cigaretter är de flesta överens om, men huruvida de kan påverka vår hälsa negativt eller inte pågår det fortfarande diskussioner om. Eftersom e-cigaretter inte (ännu) ingår i den svenska tobakslagen kan det dessutom vara svårt att veta var du tillåts att vejpa och inte.

Det här gäller i (kollektiv) trafik

Skånetrafiken, Västtrafik, Stockholms Lokaltrafik, Upplands Lokaltrafik och SJ har alla valt att införa ett förbud mot e-cigaretter i deras fordon. Det här gäller även Jernhusen tågstationer och samtliga svenska flygplatser. Här tillämpas alltså samma regler för e-cigaretter som för vanliga cigaretter.

Det här gäller på arbetsplatser

Då svenska företag själva får bestämma om hur och var de ska tillåta e-cigaretter finns det inget heltäckande svar på vad som gäller för e-cigaretter på arbetsplatser idag. Medan vissa tillämpar samma regler för e-cigaretter som för cigaretter är andra mer tillåtande, då e-cigaretter inte anses har samma hälsofarliga konsekvenser. På vissa arbetsplatser finns det dock ett totalförbud mot både att röka vanliga cigaretter och e-cigaretter under arbetstid.

Det här gäller på restauranger, caféer och pubar

Även vad gäller restauranger, caféer, barer, pubar och klubbar är det upp till varje verksamhet att sätta egna regler inom området e-cigaretter och att vejpa. Det bästa är att alltid fråga när du kommer in på ett nytt ställe. Du kan också behöva få förklara vad en e-cigarett är, då alla inte vet det idag.

Använd ditt sunda förnuft

Det kan kännas krångligt att det inte finns några tydliga regler om vad som gäller med att vejpa på olika offentliga platser. Ett tips på vägen är dels att alltid fråga innan du tar fram din e-cigarett, samt att använda ditt sunda förnuft. Det säger sig självt att det inte är så passande att vejpa på ett badhus, men sitter du ute på en krog kan det mycket väl vara fritt fram att röka din e-cigarett.

Lämna en kommentar